Gospodarsko optimističen in prevzemno pester zadnji teden avgusta

Ljubljana, 28.8.2020 – Kljub temu, da nas je drug val koronavirusa že zajel, vlada v Sloveniji dobro vzdušje in precej optimistična gospodarska klima. Spodbudne informacije prihajajo iz različnih gospodarskih področji, kar pričajo tudi podatki SURS-a. Gospodarska klima se še naprej popravlja, vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v avgustu za 11,3 odstotne točke višja kot v juliju. Na mesečni ravni so se avgusta zvišali vsi posamični kazalniki, največji pa je bil vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih (višji za 5,4 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 4,3 odstotne točke). Pozitivni so bili tudi vplivi kazalnikov med potrošniki (za 1,3 odstotne točke), v trgovini (za 0,2 odstotni točki) ter v gradbeništvu (za 0,1 odstotno točko), ugotavljajo na SURS-u.

Pestro doganje in optimizem je opaziti tudi na Slovenskem trgu prevzemov in združitev. Družba Valji, eno od večjih podjetij iz območja Celja je dobila novega avstrijskega lastnika. Sklad zasebnega kapitala Innova Capital je z irskim koncernom Kingspan podpisal pogodbo o prodaji 100 % deleža v proizvajalcu visokokakovostnih rešitev za fasade in gradbene ovoje Trimo Trebnje. V avstrijske roke prehaja tudi Iskratel, družbe Fintel, ki je bil prej v lasti menedžerjev in zaposlenih. Švicarska skupina Emil Frey pa je z združitvijo petih velikih slovenskih distributerjev in trgovcev z avtomobili pri nas, postala eden najpomembnejših akterjev na slovenskem avtomobilskem trgu.

Na splošno, podjetja trentutno ocenjujejo svoj poslovni položaj precej bolje kot pred mesecem dni, pričakovanja so bolj veliko bolj optimistična. Naj tako ostane tudi v jeseni. Slovenija lahko kot malo in odprto gospodarstvo doseže še bolj pozitivne rezultate prav s sklepanjem strateških partnestev iz tujine.

Scroll to Top