Ostanimo doma do Velike noči, potem pa zopet začnimo loviti gospodarsko rast

Ljubljana, 25.3.2020. 

V enem tednu se je zgodila dolga serija dogodkov, večinoma so bili napovedani v zapisu iz prejšnjega tedna. Zgodili so se napovedani SMS-ji prebivalstvu, opisane gospodarske spodbude. Z zdravstvenega zornega kota ima tako Slovenija kot tudi večina zahodnih držav situacijo pod nadzorom, imamo vedno večjo količino informacij o COVID-u. V delu je nova medicinska oprema, objavljeni so obetajoči testi cepiv in zdravil. Lahko pričakujemo, da bo rezultat tudi v ugodnejših zdravstvenih krivuljah od azijskih in italijanskih. Napovedi ZDA o tem, da bodo do Velike noči (12.4.) kot prve v zahodnem svetu zdravstveno situacijo razrešili velja jemati resno. Slovenci situacijo sprejemamo vzorno in smo z #StayHome zgled ostalimi. Zagotovo nam je interes, da smo v zdravstvenem pogledu del discipliniranih severnih držav.

Ekonomsko gledano se dogajajo mokre sanje vsakega specialista za makroekonomijo. Gospodarski pretresi Slovenije pred 28 leti ali nepremičninska kriza pred 12 leti so mala malica napram zaustavitvi gospodarstva čez noč. Kako se bo gospodarstvo sestavljalo po zaključku zdravstvene krize bo eksperiment brez primere. Kitajska bo s 24/7 proizvodnjo skušala loviti gospodarsko rast v 2020 (kar je verjetno utopija), ZDA pa bo dokazovala, da je gospodarsko uspešnejša od drugih sistemov (bližajo se njihove volitve). Za EU je obetajoče, da je Nemčija na dobri poti glede zdravstvenega rokovanja z epidemijo, bo pa veliko izzivov v njihovi avtomobilski industriji. Tam bo potrebnih veliko spodbud, vendar Nemcev ne gre za podcenjevati.

ZDA so sprejele paket ukrepov v načrtovani višini 1.850 milijarde EUR, kar znaša na prebivalca cca. 5.600 EUR. Slovenski paket v višini 2 milijarde EUR je v relativnem smislu na prebivalca cca. 5 krat manjši. Čas bo pokazal, če je ustrezen, je pa sorazmeren z  cca. 500 milijardno spodbudo na ravni EU. Zagotovo so v ZDA obljubili več kot bodo dali, v EU pa obratno – komunikacijski načini vodstev držav niso primerljivi.

RJ FINANCE d.o.o.

#OstaniDoma do Velike noči, potem pa zopet začnimo loviti gospodarsko rast. Slovenija lahko pride pozitivno skozi leto 2020!

RJ Finance d.o.o.

Your Trusted Partner in Corporate Finance
Kontakt
Scroll to Top