Pogled RJ Finance na trenutno dogajanje na trgu in boj Slovenije proti COVID-19

Ljubljana, 19.3.2020. Trenutne razmere so zdravstveno katotične, vendar bi želel opozoriti, da gospodarsko gledano niso. V svetu imamo že nekaj primerov uspešnega boja  z COVID-om, izpostavil bi Singapurskega. Tam so imeli v zadnjih letih že veliko izkušenj epidemijami, predvsem z SARS-om in gripo H1N1. Ko so singapurski državljani konec januarja prejeli SMS-je, naj ostanejo doma, so vsi takoj disciplinirano ostali doma. Zelo hitro so rešili zdravstveno problematiko in sedaj z samozavestnimi ukrepi rešujejo gospodarsko. Vsi aktualni in planirani ukrepi Singapurske države v povezavi s COVID-om so ocenjeni na cca. 4 milijarde EUR, prebivalcev imajo 5,6 milijonov. Gre za ekstremni primer širokih gospodarskih spodbud, t.i. metanje denarja iz helikopterjev, ki pa se izkazuje za zelo uspešnega.

RJ Finance Team dela naprej, saj vemo, da se gospodarske karte mešajo na novo. Opazujemo zaton gobalizacije, in gledamo, kako se bo EU krpila od znotraj.

                                                             Vir: www.sta.si

Na Slovensko populacijo bi ponderiranje omenjenega zneska pomenilo cca. 1,4 milijarde EUR. Torej manj kot tretjino zneska, ki je bil potreben za sanacijo bančne luknje iz zadnje krize! Zaradi preteklih let debelih krav, si Slovenija lahko privošči tudi višje izdatke. Sveže sumulacije pričakovanega razpleta epidemije prikazujejo Sloveniji v letu 2020 padec BDP-ja v višini cca. 10%. S pravimi ukrepi bi lahko celo ujeli pozitivno gospodarsko rast v 2020. Torej kriza v obliki zelo ozkega V-ja.

Delo RJ Financ so večje investicije, prevzemi, združitve. Na omenjenem področju ne bo bistvenih sprememb. Sicer se bo likvidnost zaradi nekajmesečnega izpada proizvodnje zmanjšala, podjetja bodo v 2020 kazala nižjo profitabilnost, vendar bo povprečje profitabilnosti v letih 2019, 2020 in 2021 še vedno zelo dobro. Na trgu bo še vedno presežna likvidnost, EURIBOR bo nespremenjen, banke zagotovo ne bodo povečale obrestne mere za depozite. Podjetja, ki imajo dologoročne uspešne poslovne modele, bodo še naprej uspešna. Prevzemi in združitve so dologoročni strateški projekti – RJ Finance Team dela naprej, saj vemo, da se gospodarske karte mešajo na novo. Opazujemo zaton gobalizacije, in gledamo, kako se bo krepila EU od znotraj. Slovenska podjetja lahko zavzamejo večji del pogače kot sedaj. Konsolidacija na trgu se bo nadaljevala – predvidevam da prevsem na ravni EU.

Avtor: mag. Roman Jeras

Scroll to Top