Tekmovanje držav, katera bo bolj osamila celotno populacijo se končuje

Ljubljana, 1.4.2020. Prejšnji post je na mojem Linkedin portalu prebralo več kot 3k bralcev, kar me je spodbudilo k dodatnem pisanju. Sedaj je tukaj #3, hkrati je tudi tretji teden izrednih razmer. Spremljanje zdravstvenih krivulj je postal priljubljen šport seštevanja jabolk, hrušk, orehov,….. Na prebivalca naj bi bilo največ okuženih v Švici – pa vemo, da je njihov vzorec testiranja večji kot drugje. Na podlagi vseh razpoložljivih podatkov lahko z gotovostjo trdimo, da je smrtnost pri starejši populaciji večja. Več kot 80% vseh smrti je pri populaciji nad 65 let. Je torej ukinitev javnega življenja za 65 minus populacijo smiselna? Bomo še mesece in mesece ponavljali mantro: ostani doma?

Na Švedskem se niso odločili za ukinitev javnega življenja in zaprtje celotne populacije v stanovanja. Podatki Eurostat-a glede enoosebnih gospodinjstev pokažejo, da je povprečje EU 32,5%, rekorder je Švedska z kar 51%. Sledi Danska z 45%, nato pa Litva, Finska. Torej sever EU. Na repu je pričakovano jug EU z okrog 20% sta vodilni Malta in Portugalska. Španija ima 25%, Italija pa 32% enoosebnih gospodinjstev. Podatki Eurostata-a glede dela od doma: rekorderji so zopet na severu: Nizozemska 14%, Finska 13%, Danska 9%. Na jugu pričakovano: Italija in Španija imata podpovprečnih cca. 4%. Proti koronavirusu deluje distanca med ljudmi, ki jo ima severni del EU v krvi. Mi se jo bomo morali naučiti. Populacija 65 plus in tudi 65 minus. Zagotovo bi morali po treh tednih izrednih razmer pričeti so postopnim zagonom gospodarstva v Sloveniji. Sektorji kjer je mogoče zagotoviti distanco kot npr. gradbeništvo brez pravega razloga stojijo. Gostinski vrtovi so prazni. Bodo tako tudi po veliki noči?

Tekmovanje držav, katera bo bolj osamila celotno populacijo se končuje. Za populacijo minus 65 bo uvedeno normalno delo s dodatno distanco. Držim pesti, da bo Slovenija med pogumnejšimi državami in s tem pridobila nekaj tednov napram ostalim.

Avtor: mag. Roman Jeras

Scroll to Top