Optimistični scenarij je še vedno možen

Vsako leto dva meseca sedimo doma. V leto 2021 na primer februar in marec. Glavna mesta držav se skrčijo, Ljubljana se zmanjša na 150.000 prebivalcev. Ceste so predimenzionirane, letališča, hoteli in restavracije prav tako, trg nepremičnin je mrtev, gospodarstvo se skrči 17% letno. Izrazita deflacija. Sočasni padec na ponudbeni in potrošnji strani.

Opisani pesimistični scenarij ni neverjeten. Z izjemo dela Američanov, ki protestirajo proti (delnemu) lock-downu, ostali večini trenutna situacija ustreza. Realni efekt K-virusa na smrtnost ne utemeljuje ustavitev sveta. Neutemeljen strah je vsepovsod. Neverjetni padec teksaškega WTI sodčka nafte pod 15 USD je še dodatno utišal Trumpa. Je tako kot ostali voditelji prestrašen.

Je optimistični scenarij možen? Seveda. Svet se lahko v kratkem postavi na noge. Rast delnice Krke se bliža vrhu desetletja oziroma 80 EUR, na borzah je vroča žemljica Novartis, ki mu kaže dobro pri poskusih cepiva za K-virus. Številna podjetja so že zagnala proizvodnjo, razvijajo nove produkte in storitve. Prevladati mora ambiciozen, pragmatičen, pokončen, neustrašen del človeštva, ki bo pregnal pesimističnega. V RJ Finance delamo kot običajno, dnevno prejemamo interese investitorjev za naše prodajne in dokapitalizacijske mandate. Smo del optimističnega teama.

Scroll to Top